Gundhild van Maanen

SCHILDERIJEN EN GLASOBJECTEN Gundhild van Maanen

“een schilderij is voor mij hoofdzakelijk een samenspel van kleur, licht en schaduw. Wanneer je daarmee speelt kan er iets moois ontstaan”

Mijn naam is Gundhild van Maanen, ik ben woonachtig in Leerdam.

Ondertussen schilder ik ruim 16 jaar. Ik heb diverse cursussen bezocht en daar met Potlood, Pastel, Aquarel en Acryl  kennisgemaakt. Allemaal prachtige materialen om mee te werken.

Vijf jaar geleden zag ik een boek: “Meester van de compositie” van  Slobodan Bob Tomanovic (Schilderen met Artisanverf – olieverf op waterbasis). Toen was ik verkocht. Tijdens zijn lessen heb ik geleerd hoe je de verf en de mediums moet gebruik en natuurlijk ook hoe je een schilderij moet opbouwen zodat er een mooie compositie ontstaat. Sindsdien schilder ik met Artisan. Net als olieverf heeft het prachtige diepe kleuren en veel mogelijkheden.  Een schilderij is voor mij hoofdzakelijk een samenspel van kleur, licht en schaduw. Wanneer je daarmee speelt kan er iets moois ontstaan.

Mijn tweede liefde is glas. Glas is geweldig. Ik heb in de combinatie van Tiffany en Glas in Lood een weg gevonden om mijn ideeën gestalte te geven. Zo heb ik traditionele Glas in Lood ramen gemaakt, wat leuk is om te doen.

Maar nog leuker is het verschillende materialen met glas te combineren en dan heb je met Tiffany veel meer mogelijkheden.  Zo combineer ik glas met o.a. leisteen, Agaatstenen en hout.  Dit materiaal is voor mij dan ook het uitgangspunt. Aan de hand van deze vormen en bewegingen maak ik mijn ontwerp, zoek het juiste  glas erbij  en probeer het in een beweging samen te laten gaan in het object. Alles mooi afgewerkt in de juiste lijst, ophanging of sokkel.

De laatste jaren heb  ik mee gedaan aan de Kunstvierdaagse in Leerdam en recent de open atelierroute.

 

 

 

Afb. 1 “Regatta” – glas met natuurlijk materiaal op stenen sokkel – 70 cm. H

Afb. 2  “Drieluik” – bewerkt koper – houtenpaneel – olieverf op schilderdoek en koperdraad  50 x 50 cm.

Afb. 3: “Glas op paneel”, 60 x 30 cm.

“Zonder naam” – olieverfschilderij (Artisan) – 80×100 xm

“Glas op steen” in combinatie met natuurlijk materiaal

“Bewerkt koper” – 30×90 cm