Rina van Bakel

SCHILDERIJEN Rina van Bakel

“Natuur en landschap zijn haar inspiratie bronnen. In vorm en kleur schept zij een eigen atmosfeer ”

Geboren 5-9-1940 te Helmond en woonachtig in Hardinxveld-Giessendam.
Rina zette in 1985 haar eerste creatieve voetstappen op de weg van het kunstenaarschap om afleiding te vinden voor de drukke werkzaamheden in de fotozaak die ze samen met haar man Janos dreef.

De eerste stappen werden begeleid door de bekende en veelzijdige kunstenaar Cees Beusekom uit Gorinchem (overleden) die Rina de basisbeginselen van het schilderen bijbracht. Een aquarelcursus werd gevolgd bij gespecialiseerd kunstenares Dorien Uittenbogaard uit Gorinchem De voorkeur voor het werken met pastelkrijt ontstond tijdens de begeleiding door Leonie Hulshof uit Dordrecht (overleden) en is in toenemende mate duidelijk herkenbaar in het werk van Rina. Ook de bekende en actieve Gorinchemse kunstenaar Arie Brinkman was een van de coaches van Rina en na enige tijd was een van zijn verassende uitspraken:  “RINA SCHILDERT MET KRIJT”

De laatste jaren heeft Rina zich vooral toegelegd op het werken met Olieverf en Acryl. In haar werk weet Rina de figuratieve elementen zo om te vormen dat zij vaak ontsnappen aan de direct herkenbare werkelijkheid. Natuur en landschap zijn haar inspiratie bronnen .In vorm en kleur schept zij een eigen atmosfeer .
De afgelopen jaren is Rina actief geweest bij de Stichting Kunst in Giessen ( voorheen het Open Atelier van de Stichting TOON in Woudrichem). Rina’s veelzijdige werk bestaat o.a. uit uitbundige “regionale”rivierlandschappen , zeegezichten, stillevens waaronder kleurrijke werken van bloemen maar verder worden abstracte werken niet geschuwd.

Minder bekend is dat Rina ook een talentrijke fotografe is. Haar fotowerk vormt in een aantal gevallen de basis van haar schilderijen . Rina geeft zelf aan: “Ik kijk een keer heel indringend naar een foto en laat vervolgens mijn fantasie los op het werkstuk”en zo vervolgt ze”de uiteindelijke resultaten verbazen mij ook vaak en je herkent de foto structuur op een totaal andere wijze terug”.

Gedurende de afgelopen jaren heeft Rina op diverse plaatsen geëxposeerd . Sinds half 2018 heeft ze een vaste plaats in de kunstenaarsgroep welke exposeren bij de Galerie Kunst bij Karel op de Langendijk 88 te Gorinchem .