SCHILDERIJEN Marita Zuurhout

De kunstenaar is het medium tussen zijn fantasieën en de rest van de wereld.”

Marita Zuurhout, momenteel woonachtig in Kedichem.

Al op de middelbare school gaf mijn tekenleraar aan dat ik wel naar de tekenacademie zou gaan. Maar in die tijd was daar weinig tot niets over bekend. Het enige wat wel werd gedacht is dat je daar je brood niet mee kon verdienen. Dus, jammer genoeg is dat toen niets geworden. Pas een jaar of vijftien geleden kwam ik weer in aanraking met het schilderen.

Ik ben vooral autodidact. Bij kunstenaars volg(de) ik cursussen en workshops, waar ik meerdere technieken leer(de) en daardoor meer mogelijkheden heb om verschillende soorten schilderijen te maken. Bij Academie Renshof  volg ik momenteel een opleiding waarbij het gaat om de verdieping in realistisch schilderen. De techniek waarin lesgegeven wordt is gebaseerd op de schilder technieken uit de 17e eeuw. Ik schilder zowel in acryl-, olie- als aquarelverf. Elk medium heeft zijn eigen bijzonderheid en het is afhankelijk van mijn stemming en gevoel waarvoor ik kies op dat moment.

“De kunstenaar is het medium tussen zijn fantasieën en de rest van de wereld.”

Jheronimus Bosch:   Ontzettend trots was ik op de tentoonstelling in de zomer van 2015 in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. Vanaf 5 juli tot 28 augustus is daar mijn werk geëxposeerd geweest. Detail van een schilderij van Jheronimus Bosch “Verzoeking van de Heilige Antonius”

Ik heb dit detail (onderdeel/uitsnede) uit het middenpaneel van de “Verzoeking van de Heilige Antonius” gekozen vanwege de voorstelling; de boom met het gezicht en daarin vastgehouden een baby sprak mij erg aan. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de betekenis van de voorstelling. Zoals alle werken van Jeroen Bosch heeft ook dit een moralistische betekenis.

Maurice:    In 2021 heb ik mee gedaan met Painting of the year met het schilderij van Maurice. Op mijn website onder tabje tentoonstellingen kun je lezen wat het resultaat is geweest.

 

 

 

Website:    https://maritazuurhout.nl/

afb. 1:  “Schotse hooglander”- acrylverf op doek – 70 x 100 cm. (Verkocht)

afb. 2:  “Waterbeer” – aquarel – 65 x 50 cm.

afb. 3:  “Pauw” aquarel – 65 x 50 cm.

“Jheronimus Bosch” – olieverf op doek – 80 x 80 cm.

“Maurice” – olieverf op doek – 30 x 40 cm.