SchilderijenFred Wieser

“Harmonie en evenwicht zijn alleen te bereiken door tegenstellingen te herkennen en te erkennen”.

Abstractie in harmonie

Zijn werk is het resultaat van een zoektocht naar kleur, vorm en harmonie. Een schilderij ‘groeit’ naar een eindresultaat.

“Harmonie en evenwicht zijn alleen te bereiken door tegenstellingen te herkennen en erkennen. In mijn werk probeer ik daarin te groeien, maar in het algemeen kijk ik ook zo naar het leven, ” aldus Fred.

 Gevels, containers en herfstkleuren

“Het maken van abstract werk is voor mij bijna geen keus”, aldus Fred Wieser, “maar een stijl die dicht bij mijn belevingswereld staat. Mijn werkproces is boeiend en uitdagend. Ik ben hierin vrij berekenend, en kijk meer dan dat ik schilder. Ik wordt geïnspireerd door diverse onderwerpen en objecten zoals oude gevels, containers in een haven, herfstkleuren en meer. Ik zet deze inspiratiebronnen om in kleurschakeringen, vormen en structuren. Kortom, zoals te zien is, een eigen beeldtaal.”

Kleur speelt een belangrijke rol in het werk van de kunstenaar. “Ik vind het een uitdaging om de bedachte combinaties van kleuren en tinten in het eindresultaat terug te zien”, vertelt hij. “Een schilderij is niet klaar als dat aspect niet klopt. Ik schilder van donker naar licht. Zo kan ik de onderliggende lagen deels zichtbaar laten. Dit geeft extra diepte en kracht aan het werk.”

In mijn werk voel ik me verwant aan Piet Mondriaan, een van de grote vormgevers van “de stijl”.

In zijn tijd gaf hij als geen ander vorm aan het vernieuwende abstraherende denken, maar bovenal geeft hij in zijn teksten die hij aan het eind van zijn leven heeft geschreven blijk van een dialectisch besef.

Ook bij Fred zijn balans en harmonie belangrijke elementen in zijn werk.

“De natuur bijvoorbeeld, is niet alleen maar mooi. De groei van de lente staat tegenover het verval van de herfst. Dit zorgt ervoor dat er balans is en dus harmonie. De zoektocht naar deze elementen gaat met ups en downs. Het komt ook regelmatig voor dat het schilderproces niet verloopt zoals ik dat wil. Dit heeft onder andere te maken met je emotionele gemoedstoestand, die niet altijd hetzelfde is. Ik leg een werk dan een tijdje weg en pak het later weer op. Ik kijk er dan ook vaak weer anders tegenaan.”

Over de kunstenaar.

Fred Wieser begon ongeveer 20 jaar geleden als autodidact met het maken van schilderijen. “Het maken van kunst komt voort uit een intrinsieke behoefte om “mooie schilderijen” te maken en me daarin te ontwikkelen.

Fred exposeerde onder andere in Zoetermeer, Amsterdam, Toulouse in Frankrijk, Heemstede en Willemstad.

 

 

Afb. 1:  “Geen titel” – gemengde techniek – acryl op linnen – 38 x 38 cm. – lijst alu + p.p.

Afb. 2:   “Geen titel” – gemengde techniek – acryl op linnen – 38 x 38 cm.  lijst alu + p.p.

Afb. 3:   “Geen titel” – gemengde techniek – acryl op linnen – 38 x 38 cm. – lijst alu + p.p.

 

 

“Geen titel” – gemengde techniek – acrylverf op linnen – 80 x 80 cm. – baklijst