SchilderijenEls Doorakkers

“Als ik met een werk bezig ben voel ik een sterke verbondenheid met het beeld dat ontstaat”.

Geboren en getogen in Tilburg (1958). Veel praktische vaardigheden en gedrevenheid, die ik als kind heb meegekregen, staan aan de basis van mijn ontwikkeling tot de beeldend kunstenaar die ik nu ben.

Als mensenmens voel ik me sterk verbonden met anderen. Kunst is een communicatiemiddel. Een werk krijgt betekenis door de ogen van de toeschouwer. Als ik aan een werk bezig ben dan voel ik een sterke verbondenheid met het beeld dat ontstaat. Wanneer het af is dan laat ik het werk los en bepaalt de toeschouwer wat het is. Deze beleving is heel erg persoonlijk.

In 1982 studeerde ik af als docent Beeldende Vorming aan de Nieuwe Leraren Opleiding  TEHATEX  te Tilburg voor de vakken Textiele Werkvormen en Handvaardigheid. Gevolgd door een module Kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit. Alle Modevakopleiding diploma’s en een 2e graads lesbevoegdheid voor het vak Techniek heb ik behaald in de jaren daarna.

Op een tiental scholen verspreid over het land heb ik lesgegeven aan leerlingen uit gevarieerde achtergronden in de leeftijd van 4 tot 30 jaar. Mijn allermooiste baan was die van projectleider bij De Maakzaak, een textielleerwerkplaats in Breda. Een winkel met atelier waar een door mij zelf ontworpen collectie kleding werd vervaardigd en verkocht. Daar was ik docent en leidinggevende.

In 2015 heb ik een cursus hoedenmaken gevolgd en een 10- tal hoofddeksels zelf ontworpen en uitgevoerd. Ook heb ik me destijds verdiept in de expressieve waarden van wolvilt en computergestuurd machinaal breiwerk.

Enkele jaren geleden heb ik de 5 jarige klassieke opleiding Schilderkunst aan de deeltijd Kunstacademie in Arendonk (BE) afgerond en over enkele maanden zal ik het 2-jarig traject specialisatie Schilderkunst afsluiten. Tevens ben ik inmiddels ook 2e jaars student Grafiekkunst aan dezelfde academie. De ambachtelijke technieken die hier aan bod komen verwerk ik regelmatig in mijn atelier. Alle opgedane kennis en vaardigheden kan ik nu combineren, wat een enorm scala aan mogelijkheden biedt.

Het bezig zijn met kunst brengt mij veel geluk. Ik geniet intens van het maakproces waarbij ik mezelf weinig beperkingen opleg wat materialen en technieken betreft. Ik verras mezelf, werk vaak snel, intuïtief, kleurrijk en expressief en aan veel stukken tegelijkertijd. De natuur en mijn directe omgeving zijn daarbij regelmatig mijn uitgangspunt, maar worden tijdens het werken steeds minder relevant. Het werk zelf stuurt me als het ware in het proces. Dat geldt niet alleen voor de kleuren, vormen, lijnvoering en composities maar ook voor de technieken en materialen die ik gebruik: verf, inkt, krijt, etsen, zeefdruk, collage….enz..  Alle mogelijkheden die versterkend werken, gebruik ik; al wat afbreuk doet aan het beeld moet verdwijnen…..

 

 

 

afb. 1:  “Bomenrij” – monotype met verf en acrylstift – 70 x 50 cm. –  zonder lijst – € 200

afb. 2:   “Man onder boom” – olieverf en krijt op canvas – 100 x 65 cm. – € 900

afb. 3:  “Geen titel” – Inkt op canvas – 75 x 65 cm. – € 800

“Droombeeld” – olieverf op canvas board – 64.5 x 49,5 cm. + lijst  – € 550

“Uitzicht 1” – olieverf en krijt op papier – 70 x 50 cm. + lijst –  gelijst – € 800

“Zomerhitte”   Olieverf op canvas 64,5 x 49.5 cm incl. lijst € 400