BEELDEN IN BRONS Ed Giskes

“Het maken van een bronzen beeld is een ingewikkeld en tijdrovend proces en Ed draagt zijn beelden dan ook op aan Marjolein die hem steeds de tijd heeft geschonken om zijn werk te kunnen verrichten”

Over de kunstenaar.

Ed Giskes is op 8 november 1940 geboren te Rotterdam. Hij volgde een administratieve opleiding en kwam in 1968 terecht bij het toenmalige Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam waar hij tot aan zijn pensionering in 2002 als secretaris van de ziekenhuis laboratoria heeft gewerkt. Ed is sedert 1975 woonachtig in Gorinchem.
Na zich aanvankelijk op de computer hebben te hebben georiƫnteerd voor het maken van mixed media (een combinatie van fotografie en beeldbewerking) en 3D computermodelling besloot hij in 2004 de computer vaarwel te zeggen en zich serieus met de ambachtelijke beeldhouwkunst bezig te gaan houden. Ed begon met het volgen van de colleges Kunstgeschiedenis aan de UVA te Amsterdam en kreeg vervolgens zijn eerste boetseerlessen bij bronskunstenaar Corinna de Jong te Rotterdam. Omdat hij de afwerking van zijn beelden niet aan de gieterij wilde overlaten, volgde hij een cursus metaal bewerken bij edelsmid At Brandenburg te Schoonhoven. Aansluitend volgde Ed een workshop bronsgieten bij Charles Knotter te Venkel en heeft hij bij beeldhouwer Guido Sprenkels te Voorburg naar levend model en portretten geboetseerd. Voor het maken van stenen sokkels volgde Ed lessen bij beeldhouwer Cees Buckens te Rotterdam . Laatst volgde hij een workshop metalen patineren bij Bronsgieterij De Smelterij in Veen.

Het modelleren in boetseerwas en de afwerking van de in brons gegoten beelden wordt in eigen werkplaats uitgevoerd, het gietwerk zelf wordt uit kosten- en ruimte overwegingen uitbesteed bij een professionele gieterij.

Het maken van een bronzen beeld is een ingewikkeld en tijdrovend proces en Ed draagt zijn beelden dan ook op aan Marjolein die hem steeds de tijd heeft geschonken om zijn werk te kunnen verrichten.

“ballerina arabesque”

“Cycladenbeeld”