Alfred Bruck

BEELDEN VAN Alfred Bruck

“Door het gebruik van verschillende materialen bij sommige werken bereikt hij een verrassend collage-effect”

Alfred Bruck (1952) beeldhouwer uit Wijk bij Duurstede.

 

De beelden van Alfred kenmerken zich door zuivere lijnen en zorgvuldige “crafted” afwerking. Ook als de “huid” ruw oogt voelt het beeld meestal zacht  en aaibaar.

Opvallend bij sommige werken is het gebruik van verschillende steensoorten en andere materialen in één beeld. Daardoor bereikt hij een verrassend collage-effect.

Alfred is in 2000 begonnen met het bewerken van steen.

Het “vak” leerde hij in eerste instantie van vooraanstaande Zimbabwaanse beeldhouwers. Hun intuïtieve benadering sprak hem erg aan. In die tijd liet hij zich vooral inspireren door de vorm van de stenen.

Al snel besefte Alfred dat een betere techniek meer mogelijkheden en meer voldoening zou opleveren. Riet van Nieuwenhuyzen uit Doorn heeft hem geduldig ingewijd in de technische en kunstzinnige beginselen van het beeldhouwen in steen.

In de jaren daarna heeft Alfred zijn kennis meer verdiept door lessen bij Gerrit Peele en Adriaan Seelen. Beiden zijn van oorsprong restauratiebeeldhouwer. Hij heeft daar veel geleerd van het ambachtelijk steenhouwen.

Met name Adriaan heeft veel invloed gehad op zijn ontwikkeling, in de zin van kunstzinnig inzicht en het vinden van een eigen stijl.

 Alfred werkt ook graag in opdracht. Bijvoorbeeld als iemand een uitgesproken idee voor een beeld heeft en dit niet kan vinden kan hij samen met de cliënt een model maken en dat uitvoeren.

Letters hakken, een herinneringplakette of een mooi naambord, is ook mogelijk. Hij heeft ook ruime ervaring in het herstellen van beschadigde beelden.

Voor verdere informatie zie zijn website.

afbeelding 1: “Ararat”, berg waarop Noach strandde in marmer, doloriet en lood

afbeelding 2: “Bubbels”, fantasie in marmer en hardsteen over vissen en luchtbellen

afbeelding 3: “Chaos”, waaruit oprijzende vrouwengestalte, gehakt uit Belgisch Hardsteen

Website:

https://alfred.exto.nl

“Driekwart Rond”

beeld

“Beschutting”

beeld