Mirjam van de Ham-Dronkers

KERAMIEK Mirjam van de Ham-Dronkers

“door bezig te blijven, en te proberen, kom je meestal ineens tot de goede oplossing!”

Na het doorlopen van een driejarige opleiding in Gouda, Keramische Technieken, en een aantal jaren de Vrije Academie in Den Haag, ben ik in Delft gaan werken. Bij de Delftse Pauw, een plateelfabriek. Denk maar bv aan Delfts blauw. Daar leerde ik in de praktijk het beschilderen van aardewerk. U kent het wel, de bekende molentjes en bloemen in blauw of kleur. Na een paar jaar het vak te hebben geleerd ben ik gaan werken bij een bedrijf voor unieke, handgemaakte relatie geschenken. Daar ontwierp en schilderde ik tegeltableaus, kruiken, bekers en dergelijke. Voor bedrijven als de Suikerunie, Stanley, en dergelijke.

Nadat er niet meer zoveel vraag was naar te arbeidsintensieve relatiegeschenken moest ik helaas stoppen. Inmiddels was ik moeder en had daar mijn handen vol aan, en gebeurde er een hele tijd niets creatiefs meer. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan……. Inmiddels zijn de dochters het huis uit en heb ik een geweldige werkplek aan huis, dus weer aan het werk!

Klei heeft mijn voorkeur omdat het goed te vormen is. Als het niet lukt, gooi je het in de emmer en begint opnieuw. Moet er een friemeltje aan of moet er een friemeltje af? Geen enkel probleem! Zoals zoveel mensen laat ook ik me inspireren door de natuur. Vooral vogels, en soms de onderwaterwereld. Ik houd vooral van ronde vormen, voorzien van glazuur, onderglazuur met een transparant glazuur er overheen , engobes of alleen biscuit gebakken.

Soms heb je een onderwerp in je hoofd en loopt vervolgens tegen technische problemen aan. Dan pak ik er een boek bij of google. Door bezig te blijven, en te proberen, kom je meestal ineens tot de goede oplossing!

2 blauwe vogels op een tak

natuurlijk gevormde kruiken